Громадська організація «‎Мапа Реновації» показала архітектурні пам'ятки, які вціліли в Бучі, попри обстріли та бої поблизу.

Садиба Штамма

Будівлю в неороманському стилі звели у 1909 році на замовлення Євгена Штамма, мецената та інженера Київсько-Ковельської залізниці, котру прокладали поруч. Садибу оточував парк площею майже у 20 гектарів.

В одній із будівель, розташованій у межах маєтку, Штамм створив школу для бідних сільських дітей. Після 1917 року там був санаторій, де проходили реабілітацію діти з психоневрологічними захворюваннями.

У 2004 році в будівлі сталася пожежа, унаслідок чого вона сильно постраждала. Після цього санаторій не використовували, будинок продовжував руйнуватися, територія була закинута. У 2019 році садибу внесли до переліку об’єктів культурної спадщини Київської області. Київська обласна прокуратура вимагала привести будинок до належного стану.

«‎Будівля лишається закинутою вже більше 15 років, але стійко витримала бойові дії поруч та чекає на відновлення», – пишуть у «‎Мапі Реновації».

Бучанський вокзал

Будівля у стилі еклектики з елементами неоготики з'явилася в Бучі у 1902 році. На станції збереглася паровозна гідравлічна колонка  пристрій, який використовують для залиття великих обсягів води в паровозний котел.

Дача Патона

Сім’я українського інженера Євгена Патона приїздила відпочивати в Бучу з 1904 року. Зараз цегляно-дерев‘яний будинок перебуває в занедбаному стані та чекає на реновацію. Попри пожежу в 2017 році, у будинку частково вціліла груба з декоративними елементами, пишуть активісти.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Громадська організація «Мапа Реновації» об’єднує активістів, які хочуть врятувати архітектурну спадщину. Заснували організацію архітекторки Даша Корба й Ліза Пасічник та айтішник Сергій Євтухов. Зараз до проєкту залучені архітектори, юристи, програмісти, урбаністи, картографи. Активісти розробили інтерактивну мапу, на якій позначили закинуті історичні будівлі Києва. На мапі можна дізнатися про історію споруд і про те, у якому вони стані. Активісти «Мапи Реновації» контролюють ситуацію і, якщо якійсь із пам’яток загрожує небезпека, долучаються до її порятунку.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка та фото: @Istychynskyi | «Мапа Реновації»