59% українців зазначають, що працевлаштовані, – такими є результати п’ятої хвилі національного опитування під час війни дослідницької компанії Gradus Research.

На початку війни 38% опитаних констатували, що мають роботу, але не працюють, тимчасом як зараз їхнє число скоротилося до 23%. Натомість кількість респондентів, які працевлаштовані й безпосередньо працюють, значно зросла за попередні 2,5 місяці – із 24% до 36%.

Кількість непрацевлаштованих за останній місяць зменшилася з 41% до 35%.

Найвищий рівень працевлаштованості фіксують у західних і центральних регіонах – 70% і 58% відповідно.

Повертаються до роботи й жителі Києва. Станом на 23 травня 44% опитаних киян працюють, 27% уже встигли повернутися додому.

«Суспільство поступово переходить від очікування швидкої перемоги та відкладання життя на потім до адаптації до реальності», – коментують у Gradus Research.

Зростає відсоток громадян, які в разі загострення ситуації планують залишатися там, де зараз перебувають (за місяць цей показник зріс від 41% до 53%). Про намір повернутися з-за кордону за першої можливості повідомили 57% респондентів, а 19% ще не ухвалили рішення.

Впевненість у тому, що Україна здатна відбити наступ росії, незважаючи на втому від війни й постійну невизначеність, залишається високою – 82%.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Понад 4,8 мільйона українців втратили роботу через повномасштабне вторгнення рф в Україну, свідчать дані ООН.

На кінець квітня понад третина українців (39%) залишалася безробітною через війну.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі