Загальна сума прямих збитків економіки України від пошкодження та руйнування житлових і нежитлових будівель та інфраструктури вже перевищує $105,5 мільярда або понад 3,1 трильйона гривень. Такі дані команда KSE Institute, аналітичного підрозділу Київської школи економіки.

Станом на 25 травня загальна сума збитків житлового фонду становить $39,3 мільярда. Найбільше постраждали міста Маріуполь, Харків, Чернігів, Сєвєродонецьк і Лисичанськ. Загалом через війну пошкоджено, зруйновано чи втрачено понад 44 мільйони квадратних метрів житла українців.

Сума збитків українських підприємств уже сягає $11,3 мільярда. За останній тиждень цей показник збільшився на $591 мільйон. З початку повномасштабної війни з рф пошкоджено або зруйновано щонайменше 227 підприємств, заводів і фабрик.

Збитки від пошкодження, знищення чи втрати легкових автомобілів становлять майже $1,6 мільярда. Сумарно таких автомобілів уже майже 105 тисяч. Серед областей, де фіксують найбільшу кількість пошкоджених легкових автомобілів, – Донецька, Харківська, Луганська, Чернігівська та Київська.

Загальні втрати економіки України через війну, включно з непрямими (зниження ВВП, припинення інвестицій, відтік робочої сили, додаткові витрати на оборону та соціальну підтримку), за спільними оцінками Мінекономіки та KSE, коливаються від $564 до $600 мільярдів.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


KSE Institute збирає інформацію про збитки для проєкту «Росія заплатить». На сайті проєкту кожен може надати інформацію про втрати фізичної інфраструктури, зокрема житлових будинків, у результаті війни. Також подати інформацію про пошкодження можна за допомогою чат-боту або в застосунку «Київ Цифровий».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі