У Києві кількість вакансій скоротилася в 7,5 разів за три місяці війни, але з кінця квітня – початку травня попит на робочу силу відновлюється, повідомляє департамент економіки та інвестицій КМДА.

З 22 лютого до 17 травня кількість вільних робочих місць зменшилася з 21,6 тисячі до 2,9 тисячі. У середині травня на кожну вакансію в середньому припадало 17 претендентів.

Економіка почала відновлюватися після деокупації частини Київської області, з третьої декади березня. Зараз спостерігають поступове відновлення попиту на нових працівників переважно в робітничих професіях, ІТ-сфері, торгівлі, логістиці та наданні послуг.

Найбільш стійкою до викликів виявилася IT-галузь, але за час війни кластери перемістилися з Києва та Харкова до Львова.

Фахівці очікують, що ВВП у Києві скоротиться в межах 3335% у 2022 році. Зокрема, роздрібний торговельний оборот зменшиться на 1520%, промислове виробництво – на 3040%, експорт товарів – на 7080%. Через побоювання іноземних інвесторів щодо повторних бойових дій Київ не доотримає понад 70% прямих інвестицій.

Крім того, спеціалісти прогнозують: стримувати розвиток економіки буде зменшення середньої заробітної плати на 1015%, як порівняти з 2021 роком. Зарплатня становитиме 19,520 тисяч гривень у середньому.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі