На комфортний рівень постачання дизелю Україна вийде через місяць, якщо не буде форс-мажорів, дав прогноз директор WOG Holding BV Андрій Пивоварський у інтерв’ю виданню Obozrevatel.

«Я обережно говорю, що кризу ми пройшли і ми зростаємо. Я обережно говорю, що по дизелю ми швидше відновимося, є обсяги. І дизель можна вести потягами, знаходяться індустріальні об'єми. Бензин переважно возиться машинами. Тому відновлення щодо бензину буде трохи довше, ніж стосовно дизелю», –прокоментував він.

Більше часу знадобиться із 95-м бензином, адже через зростання вартості нафти у країнах ЄС також спостерігається його дефіцит, зокрема у Польщі. Крім того, ембарго на російську нафту може спричинити нові проблеми з цінами.

За словами Пивоварського, в Україні зробити запаси  палива на 10-15 днів неможливо, бо базу можуть розбомбити, тому його відразу розвозять. Зараз виходить  постачати рівень 15 тисяч тонн продукту на добу, а нормальний рівень споживання сягає 22-27 тисяч. Водночас ще три місяці тому вдавалося ввозити лише 1,5-2 тисячі на день. До війни через західні кордони йшло усього 10% палива.

Директор WOG також прогнозує, що вартість пального на сході та на заході України може відрізнятися через логістику, що вже спостерігається у менших мережах АЗС: «Чим ближче до західного кордону, тим менші ціни. Так може бути. У великих брендових мереж цього ще немає, у них ціни однакові. А у менших мережах це вже є. Я не здивуюсь, якщо і великі мережі до цього прийдуть».

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


В Україні 17 травня призупинили державне регулювання цін на бензин. Уряд домовився з операторами про максимальну ціну та очікує, що дизель коштуватиме не більше 58 гривень за літр, а бензин – 52 гривні.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі