У Києві відновлюють електронну оплату за проїзд у комунальному громадському транспорті з 16 травня, повідомив мер міста Віталій Кличко. 

Сплачувати за проїзд можна транспортними картками, через платіжні додатки та мобільний додаток «Київ Цифровий».

Рішення повернути оплату за проїзд Кличко прокоментував так: «Ми повинні відновлювати повноцінну роботу громадського транспорту, який працював в обмеженому режимі та був ці місяці безкоштовним. Потрібно платити зарплати транспортникам, забезпечувати підприємства пальним, матеріалами, електроенергією. Це великі кошти».

Проїзд у комунальному транспорті Києва став безоплатним із 24 лютого 2022 року, коли росія почала повномасштабне вторгнення в Україну. З того часу поїздки на транспортних картах були збережені, а QR-квитки  «заморожені», пояснюють у КМДА.

  • Користувачі, які мали поїздки на транспортних картах, зможуть переглянути їх у застосунку. Якщо з 24 лютого карту валідували у транспорті, поїздки могли помилково списатися. Вони автоматично повернуться на карти протягом місяця.
  • Користувачі, які мали проїзні на березень, автоматично отримають проїзні на червень у застосунку.
  • Користувачі, які станом на 24 лютого мали дійсні QR-квитки, отримають нові квитки у застосунку. Термін дії квитків повністю відновиться – на 15 днів.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Раніше мер Києва Віталій Кличко запевнив, що ціна за проїзд у метро та наземному транспорті не зміниться. Водночас голова Асоціації перевізників Києва та Київської області Ігор Мойсеєнко заявив, що вартість проїзду в маршрутках планують підняти до 15 гривень. За його словами, підняття можна очікувати «ближче до червня». Воно повʼязане зі зростанням вартості пального.

Ще перед повномасштабним вторгненням, восени 2021 року, у КМДА анонсували підвищення ціни за проїзд у міському транспорті до 20 гривень. Спочатку підвищення мало відбутися з 1 січня, потім його відтермінували до завершення опалювального сезону. Ми пояснювали, чому підвищувати ціну на транспорт – це погана ідея.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі