У Києві на 5,4% здешевшали однокімнатні квартири у новобудовах, свідчить аналітика «ОLX Нерухомість».

Дані порівнювали з даними лютого, до повномасштабного вторгнення рф.

Крім того, у Києві на 8,5% здешевшали однокімнатні квартири у житловому фонді від 2011 року. Також на 5,5% знизилася ціна на двокімнатну квартиру.

Водночас у Львові середня вартість квартир, навпаки, зросла. Ціни почали збільшуватися ще до початку війни і продовжили зростати у квітні. Зараз здорожчання становить 3-5%, залежно від типу будинку.

Також знизились ціни на нерухомість у Дніпрі. Однокімнатні квартири в житловому фонді від 2011 року здешевшали на 6,5%, двокімнатні квартири коштують на 10% менше, а трикімнатні – на 12,5%. У новобудовах ціни на однокімнатні та трикімнаті квартири стали менше на 3,5%, а на двокімнатні – на 19%.

У OLX нагадали, що 19 квітня уряд розблокував процес купівлі-продажу житлової нерухомості, але з певними уточненнями. Які саме це уточнення, пояснив президент Асоціації фахівців з нерухомості Юрій Піта:

  • Не всі нотаріуси зможуть оформлювати покупку-продаж житла (перелік склав Мінюст)
  • Заборонено продавати житло на підставі довіреності
  • Покупка та продаж можливі лише на неокупованих територіях та оформлюються за місцезнаходженням житла. Це означає, що, наприклад, для покупки квартири в Ужгороді ви можете звернутися лише до нотаріусів у Закарпатській області.
  • Заборонено продавати нерухомість, яка зареєстрована менше, ніж за місяць до продажу. Тобто, якщо ви володієте квартирою менше, ніж 30 днів, то не маєте права її продати. Це обмеження ввели для того, щоб унеможливити спекуляцію та перепродаж квадратних метрів. Виняток становить лише нерухомість, яку ви отримали в спадок.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Вартість оренди житла у Києві знизилася на 37% з початку війни, свідчать дані додатку bird.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі