У Дніпрі 3 травня демонтували понад десяток пам’ятних знаків, які встановили за радянських часів, повідомляють у Дніпровській міській раді.

Серед них цегляна стіна з наказом Сталіна радянському воєначальнику Маліновському, яка розташована в парку Глоби, у районі пам’ятника Чкалову. За словами начальниці управління з питань охорони культурної спадщини Дніпровської міської ради Надії Лищової, цей пам’ятний знак не пов’язаний безпосередньо з подіями Другої світової війни, загиблими, не увічнює їхню пам’ять:

«Тут узагалі не йдеться, скільки загинуло людей під час форсування Дніпра. Наказ не несе культурної цінності, але є своєрідним маяком, який притягує «руській мір»».

Також прибрали стелу з написом «Площа Жукова» на бульварі Слави в районі перехрестя з проспектом Героїв. За словами головного спеціаліста відділу забезпечення діяльності мера Антона Андрієнка, на проспекті планують прибрати ще три подібні радянські пам’ятники: ««Цікавий виявився факт того, що площі Жукова ніколи у Дніпрі не було, а стела була».

Крім цього, до кінця дня 3 травня планують демонтувати бетонні ліпнини з радянськими серпом і молотом. Загалом на житлових будинках вісім таких ліпнин.

Демонтовану радянську символіку планують передати на зберігання на спеціальний склад, а також хочуть створити музей-парк тоталітарного режиму, де розмістять радянські пам’ятники, стели, бюсти.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Загалом у Дніпрі з 2014 року в межах декомунізації прибрали приблизно сто відповідних символів, пам’ятних знаків, меморіальних дощок.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі