Три чверті українських дітей (75%) демонструють симптоми травматизації психіки, свідчить опитування їхніх батьків, проведене Gradus Research.

Найбільш поширеним симптомом називають «емоційні гойдалки»: коли настрій швидко та без зовнішніх причин коливається від дуже гарного до надзвичайного поганого та навпаки.

Також кожна п’ята дитина має порушення сну, кожна десята зменшення бажання спілкуватися, нічні кошмари та погіршення пам’яті.

Дві третини батьків мали пряму розмову з дитиною про війну. Решта вважають своїх дітей або замалими для такої розмови (переважно це діти молодше 9 років), або вже дорослими, тобто такими, що все розуміють самі (найчастіше це стосується дітей старше 14 років).

Чверть дітей потребувала медичної допомоги після початку агресії. З них 40% не змогли цю допомогу отримати через відсутність потрібного фахівця чи лікарні поруч.

Переважна більшість українців шкільного віку продовжують навчання в школі віддалено, проте на думку 66% опитаних батьків, якість навчального процесу значно погіршилася. Тому налагодження навчального процесу найбільша потреба українських дітей, а також потреба в одязі/взутті та навчальному приладді, вважають респонденти.

Більша частина опитаних заявили, що на цей час не працюють,  тож упали грошові надходження до сімейних бюджетів.

Понад половина (55%) респондентів залишилися в місці постійного проживання. Але цей показник значно коливається за регіонами: у західних регіонах лишилося вдома 77%, а у східних  лише 25% опитаних.

Опитування проводили 26–27 квітня методом самозаповнення анкети в мобільному застосунку серед містян віком 18–64 років, які мають дітей до 18 років.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


За оцінками ЮНІСЕФ, приблизно половина з 7,5 мільйонів українських дітей була змушена евакуюватися за кордон чи в більш безпечні регіони України. Зокрема, за кордоном рятуються від війни 2 мільйони українських дітей, це найбільше з часів Другої світової війни.

Ми також розповідали, як говорити з дитиною про війну.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі