Заступниця міністра оборони Ганна Маляр нагадала, що не можна повідомляти про звільнення територій та результати військових до офіційного підтвердження Генштабу ЗСУ.

«Чому? Тому що ворог після ваших публікацій починає їх знову атакувати, – зазначила вона. – Коли ЗСУ надійно закріпиться на рубежі, від вас ніхто не буде це приховувати».

Якщо Генштаб чи Міноборони не повідомляє про те, що якийсь населений пункт перейшов під контроль ЗСУ, це тому, що армії потрібно, аби під час військової операції була інформаційна тиша.

Маляр згадала про «показовий випадок шкідливої для оборони публічності», який стався 29 квітня.

«Відомий блогер вдень оприлюднив інформацію про звільнення села Руська Лозова на Харківщині (ідеться про Дениса Казанського, його повідомлення перепостив канал ГУР Міноборони – ред.). І в цьому ж пості оприлюднив ще дві речі, які не треба було публічно писати. Інформація миттєво набула масштабного розголосу, на нас просто посипались запити і нам довелось її підтверджувати. А вже ввечері там почалось загострення. Ворог активізувався», – розповіла вона.

Через загострення на цьому напрямку, за її словами, загинув один військовий і 12 зазнали поранень.

«Так, цю інформацію вам можуть надавати знайомі військові прямо з передової, але право її публічно поширювати належить Генштабу та Міноборони. Бо ця інформація є частиною військової операції», – підкресила Маляр.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Ми готували детальну інструкцію про те, що можна, а що не можна публікувати під час війни.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі