Студія дизайну й архітектури ZIKZAK створила концепцію REVIVAL для швидкої відбудови пошкоджених і зруйнованих шкіл, дитсадків і житлових будинків.

Це модульні споруди, завдяки яким команда хоче пришвидшити відновлення інфраструктури України. Зокрема, архітектори пропонують створити простір, у якому будуть не лише навчальні заклади, а й спортмайданчики, житлові модульні будинки, медична частина й інше.

За допомогою модульних блоків пропонують побудувати школи й інші споруди, які потім можна збільшувати в масштабах. За словами архітекторів, наприклад, молодшу школу з часом можна перетворити на середню або загальноосвітню, додавши окремі металокаркасні конструкції. Розширити будівлю зможуть як вертикально, так і горизонтально.

Щодо відновлення навчальних закладів, прямокутні за будовою модулі формуватимуть єдину територію навчального закладу або дитячого садка. Зокрема, будинки з їдальнею та спортзалом розташовуватимуться по краях майданчика, у той час, як основний корпус школи – посередині. Так розміщення блоків забезпечить закритий двір зі спортивно-розважальною та рекреаційною зоною всередині.

Окрім цього, команда планує за тією самою концепцією відновлювати житло, яке було зруйноване внаслідок агресії росії. Ідея полягає у створенні smart-будинків із модульними блоками розміром 3х3, 6х6 та 9х9 м. У таких будинках для 4 людей будуть наявні блоки для санвузла, кухні, кабінету та спальні.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

Проєкт REVIVAL пропонують як тимчасове або постійне розв’язання проблеми з житлом. Воно не нагадуватиме контейнери, адже матиме модулі, подібні до тих, що використовують у звичайних квартирах.

Після завершення відбудови в Україні модульні будівлі можна перетворити на гуртожиток для студентів, оздоровчий центр, базу відпочинку, офіс або магазин, зазначає команда. Окрім цього, конструкція піддається транспортуванню, тож її можна перевезти в будь-яке місце, змінивши першочергове призначення.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі