Команда студії Loft Buro запропонувала три варіанти реконструкції будівлі Миколаївської облдержадміністрації, зруйнованої внаслідок російського ракетного удару.

Концепцію розробили архітектори Олег Волосовський і Роман Гарбузюк, які прагнуть зберегти стіни, що вціліли, і поєднати їх із новою вставкою на місці зруйнованої частини.

«Вітрила»

Першу концепцію присвятили морській тематиці, оскільки Миколаїв вважають містом моряків.

На зруйнованій частині адміністрації пропонують створити пластично-динамічну фігуру, яка нагадуватиме спінакер – одне з найбільших вітрил вітрильної яхти. Воно символізуватиме рух у щасливе та мирне майбутнє.

Так автори хочуть оновити зовнішній вигляд будівлі та додати світло у простір усередині ОДА.

У виступі можуть розміщуватися конференц-зали, кімнати для перемовин і зони очікування для відвідувачів.

«Щит»

Ще одна ідея полягає в тому, щоб на зруйнованому місці Миколаївської ОДА сконструювати накладку. Вона буде вищою за основні поверхи будівлі, щоб виділити її серед метричного чергування вікон. Архітектори вважають, що це може привернути увагу до входу в адміністрацію.

У цьому варіанті не додаватимуть нових приміщень і не змінюватимуть їхній функціональний склад.

«Памʼятка»

На знак памʼяті про ракетний удар як частину історії російсько-української війни архітектори пропонують залишити пустою зруйновану частину будівлі, встановивши там фігуру, що нагадуватиме про вторгнення наступним поколінням. Такою фігурою стане конструкція, подібна до козацького намету, яка слугуватиме простором для проведення конференцій.

За цією концепцією, у Миколаївській ОДА підсилять основні конструкції. З’єднувати дві частини будівлі можуть скляні галереї-переходи.

Окрім того, архітектори пропонують помістити між двома вцілілими частинами будівлі кулю, усередині якої можна відкрити музей про російсько-українську війну.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


29 березня окупанти влучили ракетою в будівлю Миколаївської ОДА, пробивши діру в центрі будівлі. Через обстріл загинули майже 40 людей.

Миколаївська ОДА після ракетного обстрілу

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Візуалізації: Loft Buro