Хронологію дипломатичного скандалу зі скасуванням візиту президента Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра в Україну зібрало видання Der Spiegel.

«Це день, про який Штайнмаєр хотів би забути. Його – дипломата, який побудував кар’єру, будуючи мости, – дипломатично обіграли, виставивши політичним новачком», – дає висновок медіа. 

Der Spiegel розповідає, що візит Штайнмаєра до Києва планували й обговорювали протягом тривалого часу, українська сторона дала на нього попередню згоду. В Україну президент ФРН повинен був вирушити відразу після візиту в Польщу, приєднатися до нього мали лідери Латвії, Литви й Естонії. [Глави держави Балтії відвідають Київ і зустрінуться із Зеленським 13 квітня.]

Утім, уже під час перебування в Польщі та зустрічі з президентом Анджеєм Дудою команда Штайнмаєра побачила ознаки того, що його візит буде небажаним для України.

  • Зокрема, пише Der Spiegel, через позицію уряду не надавати Україні важке озброєння. Раніше Штайнмаєр також визнав, що на посаді міністра закордонних справ помилився в побудові відносин із рф і назвав «Північний потік-2» помилкою. 
  • З Польщі Штайнмаєр мав виїхати потягом, як раніше це зробив прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон. Утім, про скасування він дізнався «прямо перед тим, як мав вирушити потяг». Не допомогло й те, що до офіційних повідомлень інформацію про це оприлюднив таблоїд Bild.
  • Уже після повернення Штайнмаєра до Берліну посол України в Німеччині Андрій Мельник заявив, що Україна привітала би візит канцлера ФРН Олафа Шольца. «Це складне рішення Шольца: якщо він поїде в Україну, може здатися, що образа Штайнмаєра для нього є дрібною. Якщо він відмовиться, відносини з урядом Зеленського можуть ще більше ускладнитися», – пише Der Spiegel.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі