Про те, що росію від дефолту відділяє лише одна сходинка, міжнародні рейтингові агенції писали ще тиждень тому.

Якби 17 березня рф не виплатила купон за єврооблігаціями, процес можна було б вважати запущеним. Однак банк-кореспондент JPMorgan таки отримав виплати від рф.

Тож коли в такому разі у росії нарешті настане дефолт? Ось основні тези з аналізу фінансиста Сергія Фурси для Центру стратегічних комунікацій.

  •  Схоже, дефолт Росії відкладається. І хоча міжнародні рейтингові агенції продовжили знижувати рейтинг росії, поки що рф виплатила купон за єврооблігаціями. Виплатили у доларах попри те, що раніше публічно заявляли, що платитимуть тільки в рублях.
  • Але це не означає, що дефолту не буде у майбутньому. Бо сам платіж став можливим завдяки конструкції санкцій. Вона передбачає певні винятки, які дозволяють росії проводити виплати за своїми зобов'язаннями до 25 травня.
  • Якщо поведінка рф радикально не зміниться, дефолт просто переноситься на літо.
  • В економіці росії вже є всі наслідки дефолту: девальвація, інфляція, безробіття, – а тому сам його факт не ключовий.
  • Той факт, що виплата за єврооблігаціями відбулася, означає, що путін хоче не спалювати мости. А це дає надію на дипломатичне вирішення.

«Ключове – Росія переживає моральний дефолт. І навіть якщо буде досягнуто мир в Україні, навіть якщо Путін виведе свої війська, ізоляція невідворотна. А ізоляція в сучасному глобальному світі є смертельним рецептом для будь-якої економіки», – підсумував Фурса.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі