Варшава і Краків більше не можуть приймати евакуйованих українців, пише Notes from Poland.

Видання повідомляє, що у столиці Польщі, Варшаві, розмістили уже більше 200 тисяч українців, які тікають від війни. Це еквівалентно 10% населення міста. Також у Кракові прийняли 100 тисяч українців, що евакуюються (еквівалент 13% населення). Зокрема, у Варшаві евакуйовані українці спали на підлозі на центральному залізничному вокзалі міста.

«Ні місто, ні уряд не можуть впоратися з хвилею біженців з України», заявив мер Варшави.

Також речниця мерії Кракова заявила, що муніципальна влада витратила уже 14 мільйонів злотих (2,9 мільйона євро) з 19 мільйонів, які виділені у річному бюджеті на врегулювання криз: «Йдеться про роботу, місця в школах та дошкільних закладах, у державних установахНавіть видавати персональні ідентифікаційні номери для такої кількості людей здається майже неможливим».

Вона додала, що польські міста не отримали жодних ресурсів від центрального уряду, оскільки підтримка евакуйованих поки ще розглядається парламентом, її погодять у понеділок, на наступному тижні.

Водночас видання Rzeczpospolita зазначає, що малі міста Польщі готові приймати людей, які тікають від війни, але вони не хочуть там жити. Зокрема, один із чиновників сказав: коли велику групу евакуйованих українців довезли до міста Білосток, вони відмовилися виходити з автобуса і захотіли повернутися до Варшави.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі