Україна повністю відключається від енергомереж Росії та Білорусі, повідомив міністр енергетики України Герман Галущенко.

З 24 по 26 лютого українська енергосистема тестувала режим автономної роботи. Тестування минуло успішно, Україні вдалось підтримувати необхідну частоту 50 герц навіть в умовах війни.

27 лютого було заплановане приєднання України до енергомережі Росії та Білорусі після випробувань. Проте Україна відмовляється від цього – міністр підписав відповідний указ.

Галущенко зазначив, що тестові відключення від російської та білоруської мереж були заплановані на зимовий та літній період у межах Угоди про умови майбутнього об’єднання української та європейської енергосистем.

Він додав, що має намір звернутися до міністрів енергетики європейських держав із запитом щодо швидшого ухвалення рішення про приєднання України до європейської енергосистеми.  «Технічно і технологічно ми довели нашу спроможність», написав Галущенко.


Станом на 26 лютого в Україні працюють 10 блоків АЕС, гідрогенерація та теплові електростанції. У міністерстві зазначили, що цього достатньо для закінчення опалювального сезону та вироблення необхідної кількості електроенергії.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі