У Києві перейменують сквер Леніна та площу Героїв Великої Вітчизняної війни, повідомляють у КМДА.

Це рішення комісії з перейменування, але остаточне рішення ухвалять депутати Київради.

Сквер Леніна тепер буде називатися сквером Павла Тичини. Ця зелена зона розташована в Дніпровському районі на Березняках.

Площі Героїв Великої Вітчизняної війни пропонують повернути її історичну назву – Наводницька площа. Ця площа розташована між бульваром Дружби Народів і вулицями Старонаводницькою й Лаврською в Печерському районі Києва.

Також хочуть дати назви безіменним скверам:

  • скверу на вулиці Почайнинській у Подільському районі. Його назвуть на честь мецената й публіциста Євгена Чикаленка;
  • скверу на вулиці Кубанської України в Деснянському районі. Він буде назватися іменем актора Леся Сердюка;
  • скверу на вулиці Лісківській на Троєщині. Він стане Алеєю Добровольчих Батальйонів, бо саме з цього місця у 2014 році пішли захищати Україну перші добровольці з Деснянського району, пише «Вечірній Київ».

Стародарницький сквер у Дніпровському районі назвуть на честь Кастуся Калиновського, одного з очільників повстання проти Російської імперії в 19 столітті.

Крім того, у Києві перейменують дві вулиці:

  • вулиця Північно-Сирецька в Подільському районі стане вулицею Віктора Некрасова – радянського письменника, який народився в Києві. Зараз ця вулиця частково дублює назви інших вулиць у Подільському та Шевченківському районах;
  • вулицю Якутську перейменують на вулицю Родини Бунґе, представники якої заснували першу приватну аптеку в Києві у 18 столітті.

Також у грудні 2021 року в Києві перейменували вулицю Московську, але не ту, що біля «Арсенальної».

Раніше в Києві вже перейменували Московський проспект і Московський міст. Так Московському мосту, який зʼєднує правий берег із Троєщиною, у 2018 році повернули його початкову назву – Північний міст.

Московський проспект перейменували на проспект Степана Бандери у 2016 році. Через три роки Окружний адмінсуд міста Києва скасував це рішення, але КМДА відстояла перейменування в апеляційному суді. У лютому 2021 року Окружний суд знову скасував перейменування проспекту Степана Бандери. Це рішення оскаржили вдруге. У квітні 2021 року Шостий апеляційний адміністративний суд визнав перейменування законним.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі