Президент Володимир Зеленський видав указ про призов резервістів в особливий період, про це він повідомив у відеозверненні. Указ стосується виключно тих громадян, які входять до оперативного резерву.

Це означає, що призиватимуть громадян, які добровільно уклали контракти на проходження служби в резерві, або тих, яких зарахували до військового оперативного резерву після звільнення зі строкової служби чи зі служби за призовом під час мобілізації.

Тут більш детально пояснюємо, кого стосується рішення і як буде відбуватися цей призов.

Президент додав, що наразі немає потреби в загальній мобілізації, потрібно оперативно доукомплектувати українську армію й інші військові формування.

«Маємо підвищити готовність українського війська до всіх можливих змін в оперативній обстановці», – сказав Зеленський.

За словами президента, найближчим часом також проведуть навчальні збори для резервістів тероборони.


Закон, який передбачає призов до армії резервістів без оголошення мобілізації, набув чинності 23 квітня 2021 року. 

Особливий період, відповідно до закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», – це період функціонування державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, що настає з моменту оголошення мобілізації (крім цільової). Фактично це приведення цих органів та організацій у готовність у разі початку повномасштабної війни. Особливий період продовжується під час мобілізації, воєнного часу та частково після закінчення воєнних дій. В Україні особливий період запровадили з 17 березня 2014 року, коли оголосили першу хвилю часткової мобілізації через російську агресію.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

ОБкладинкА: ЗСУ