Американська біотехнологічна компанія Moderna заявила про початок розроблення трьох мРНК-вакцин проти раку, вітряної віспи й герпесу. Наразі в компанії шукають додаткових кандидатів для випробувань.

Вакцину проти онкологічних хвороб планують тестувати на двох видах раку, серед яких меланома (злоякісне утворення на шкірі) та рак легень.

Вакцина проти вірусу простого герпесу (ВПГ), за словами розробників Moderna, зможе забезпечити перехресний захист, а також викликати сильну імунну відповідь.

А вакцина проти вірусу вітряної віспи має запобігати виникненню в людей оперізувального лишаю. У Moderna кажуть, що протягом життя він виникає в одного з трьох дорослих людей.

Вірус простого герпесу й вірус вітряної віспи – латентні віруси, які лишаються в організмі людини на все життя. За допомогою цих вакцин у Moderna хочуть поліпшити якість життя людей, які мають симптоми захворювань.


У січні 2022 року Moderna почала клінічні випробування вакцини проти вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ) на людях. Вакцина, яку тестують, вироблена на основі мРНК-технологій. Перші дози вже вкололи.

Над розробленням вакцини проти ВІЛ-інфекції вчені працюють з 80-х років. Але досі жоден препарат не був сертифікований.

Moderna вже випробувала свою мРНК-вакцину проти ВІЛ на тваринах і заявила, що вона є безпечною.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі