В Україні запустили Telegram-бот «Готовий до всього», де зібрані поради про те, як підготуватися та діяти під час надзвичайних ситуацій.

У чат-боті є пʼять основних розділів і джерела інформації, які використовували для створення довідки:

  • «Як вижити цивільному під час війни» – визначити стратегію порятунку й домовитися з близьким щодо спільних дій;
  • «Йду захищати країну» – методичка з того, як записатися до тероборони, ЗСУ або партизанського руху;
  • «Небезпечні ситуації» – що означають різні сигнали (сирени, повідомлення через гучномовці) та що робити, якщо чуєш їх;
  • «Інформаційна безпека» – де шукати перевірену інформація і як розпізнавати фейки;
  • «Що підготувати та купити» – як скласти рюкзак й аптечку в разі військового вторгнення, що робити з оселею і як подбати про домашніх тварин.

Інформацію в боті зібрали на базі декількох джерел: пам’ятки «Як діяти у кризовій ситуації» від волонтерів «#миготові», брошури «У разі надзвичайної ситуації або війни» від Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, порадника «Без паніки! Як вижити, боротися й перемогти під час бойових дій», а також інших матеріалів і дописів у соцмережах.


У КМДА розповіли, як Київ готується до можливого військового вторгнення. Зокрема, «Укренерго» запустила додаткове виробництво електроенергії на київських ТЕЦ, також розробили нову цифрову систему оповіщення для містян і затвердили план евакуації. Крім цього, у місті проводять тематичні навчання зі вчителями шкіл і батьками учнів.

У Києві оновили онлайн-карту з адресами укриттів, подивитися її можна тут. Окрім того, для киян розробили короткі інструкції, як діяти в надзвичайних ситуаціях або після сигналу міської системи оповіщення громадян. Інструкції надрукують на листівках і розішлють місцевим жителям.

Також The Village Україна пояснювало, як у Києві працює система оповіщення і як її готують у разі нової агресії з боку Росії.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка: КМДА