Кабінет міністрів доручив Мінкульту та КМДА визначитися, як у подальшому використовувати Арку дружби народів, ідеться в протоколі наради в Кабміні, яку оприлюднило видання Kiev Vlast.

Мають створити робочу групу, яка вирішить долю пам’ятки «Монумент на ознаменування возз’єднання України з Росією». До групи ввійдуть також співробітники Українського інституту національної пам’яті.

Крім того, у Києві планують створити Меморіал українських героїв. Міська адміністрація має запропонувати місце для розташування меморіалу й разом із міністерствами й УІНП розробити проєкт концепції.


Арка дружби народів була встановлена в 1982 році як монумент на честь «об’єднання України з Росією». Так називалась угода, яку ухвалили на Переяславській Раді в 1654-му.

У 2018-му активісти та правозахисники закріпили на арці наклейку у вигляді тріщини на знак підтримки політв’язнів, які перебувають у Росії й окупованому Криму.

«Арка дружби народів – це пам’ятник тоталітаризму. Цю тріщину ми присвячуємо проблемі війни, захоплення територій, проблемі утримування українських політв’язнів», – розповів один з ініціаторів акції Володимир Кузнецов.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

ОБКЛАДИНКА Й ФОТО: Wikimedia