Вакциновані українці старше 60 років зможуть отримати безкоштовні смартфони від держави влітку 2022-го, розповів в інтерв’ю Dev.ua заступник міністра цифрової трансформації Олексій Вискуб.

У квітні почнеться збір заявок. Наразі, за словами Олексія Вискуба, на «єСмартфон» можуть претендувати 3,5 мільйона літніх людей, які пройшли повний курс щеплення.

Весь проєкт розрахований на три роки. У 2022-му планують роздати «кілька мільйонів смартфонів».

У Мінцифри хочуть, щоб люди приходили отримувати смартфони в банки, які будуть партнерами програми. Там будуть також проводити заміну сім-картки й навчати користуватися телефоном.

Що це будуть за телефони

Наразі міністерство проводить переговори щодо закупки смартфонів із Samsung та українськими виробниками. Одна з компаній пропонує розробити модель спеціально для державної програми.

Мінцифри хоче, щоб смартфони мали NFC, водночас вимогу щодо eSIM поки що прибрали. Телефон має коштувати не більше 45 тисяч гривень.

Мобільні оператори пропонують установити на смартфони спеціальний застосунок, який дозволить контролювати незмінність користувача в разі, якщо хтось захоче передати смартфон іншій людині.


Дежавну програму «єСмартфон» анонсували на Diia Summit у лютому 2022-го. Назву для програми обирали українці шляхом голосування в додатку «Дія».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі