У Києві 14 лютого розпочався відкритий конкурс з облаштування території Бабиного Яру, який влаштовує Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр».

Завдання учасників – запропонувати ідеї, які сформують цілісне бачення Меморіального комплексу «Бабин Яр», що включає серію музеїв, артінсталяції, дослідні центри, бібліотеки й архіви на ділянці площею 132 гектари.

«Автори конкурсних проєктів мають запропонувати сміливий і нестандартний підхід до розвитку цієї території. [...] можна використовувати навігацію, освітлення, озеленення. Організатори не обмежують творче бачення учасників», – кажуть організатори конкурсу.

У конкурсі зможуть взяти участь як молоді, так і визнані архітектори, студенти, а також усі, хто хоче спробувати свої сили.

Заявки на участь прийматимуть до 15 квітня, а проєкти – до 15 травня 2022 року. Трьох переможців конкурсу, які отримають по 20 тисяч доларів, оголосять у червні 2022-го. Крім того, організатори нагородять ще чотирьох учасників, які отримають по пʼять тисяч доларів.

До складу журі ввійшли голова Архітектурної ради Меморіального центру Голокосту Нік Аксель, головред ArchDaily Девід Басульто, художній керівник Het Nieuwe Instituut Арік Чен, засновниця Efrat-Kowalsky Architects Мейра Ковальські, дослідник Голокосту Роберт Ян ван Пелт та інші.

Ось проєкт-переможець конкурсу 2019 року, який створила команда архітектурного бюро Querkraft Architekten (Австрія) з ландшафтним архітектором Kieran Fraser Landscape Design (Австрія).


До 75-ї річниці трагедії Бабиного Яру у 2016 році створили благодійний фонд «Меморіал Голокосту «Бабин Яр», тоді ж оголосили плани про будівництво меморіального центру на території.

У 2017 році «Історична правда» опублікувала відкритий лист українських істориків до керівництва фонду, у якому його звинуватили в намірі «поєднати Бабин Яр лише з історією Голокосту, ігноруючи інші жертви й інші драматичні моменти його історії».

У грудні 2019 року фонд повідомив про зміну керівництва, яку попередня команда назвала «раптовою й непоясненою». Новим генеральним директором фонду призначили Максима Яковера, художнім керівником проєкту меморіалу «Бабин Яр» став Ілля Хржановський – російський режисер, відомий за проєктом «ДАУ». У лютому 2019-го презентували нову концепцію меморіалізації Бабиного Яру.

У 2021-му митці й науковці попросили Київську міськраду не підтримувати проєкт «Бабиного Яру» й не передавати землю для нього через причетність російських бізнесменів до проєкту меморіалу.

10 лютого 2022 року Макс Яковер залишив посаду генерального директора Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр», замість нього на цей пост призначили Максима Рабіновича.

За час, поки Яковер був генеральним директором Меморіального центру «Бабин Яр», завершили першу фазу створення меморіалу, запустили академічні та мистецькі проєкти.

В інтерв’ю The Village Україна Максим Яковер розповів про співпрацю з Хржановським, концепцію меморіалу й історичну пам’ять.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка й фото: Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр»