Через загрозу військового вторгнення посольства Австралії, Канади, США та Японії евакуюються з України або тимчасово переїздять з Києва до Львова. Водночас у посольстві Польщі не планують евакуювати дипломатів, також у Києві залишаються посли ЄС і Великої Британії.

Про тимчасове припинення роботи посольства Канади в Києві та перенесення його до Львова через скупчення російських військ на кордоні повідомила голова МЗС Канади Мелані Жолі.

Вона додала, що послуги для громадян Канади продовжать надавати за попереднім записом, і закликала канадців утриматися від поїздок в Україну, передає заяву Мелані Жолі «Європейська правда». За її словами, Канада відновить роботу посольства в Києві, коли в Україні зможуть гарантувати безпеку співробітників. Вона зазначила, що дипломатична участь Канади в Україні триватиме.

До Львова також переїздять співробітники посольства США, які залишилися в Україні після хвилі евакуації, пише посольство. Там додають, що основна команда посольства залишиться в Україні, а Державний департамент і USAID буде підтримувати Україну та надавати допомогу.

Водночас повірена у справах США Крістіна Квін також перебазується до Львова, розповіло «Європейській правді» джерело в дипломатичній службі США. Наразі в США немає оцінки того, коли відновиться робота посольства в Києві. Раніше з Києва вже виїхали дипломати, які не обіймають критично важливі посади.

Також «через зростання занепокоєння на тлі українсько-російської кризи» тимчасово переїздить із Києва до Львова посольство Австралії, пише SBS News. Прем’єр-міністр країни Скотт Моррісон заявив, що загроза російських військових дій в Україні суттєво обмежує можливості надавати консульську допомогу австралійцям. Він додав, що Австралія продовжує підтримувати суверенітет і територіальну цілісність України.

Евакуює співробітників посольства і Японія, повідомляє NHK із посиланням на Мінстерство закордонних справ Японії. Після евакуації посольство в Києві буде виконувати обмежені функції, там залишаться кілька співробітників. Раніше Японія закликала громадян Японії, які живуть в Україні, негайно її покинути.

Також у разі вторгнення Росії перенести посольство з Києва до Львова планує посольство Ізраїлю, повідомляє NewsRu.co.il із посиланням на домовленості міністра закордонних справ Ізраїлю Яїра Лапіда із заступницею голови МЗС України Еміне Джапаровою. Вони також ведуть переговори про можливу евакуацію громадян Ізраїлю в разі припинення авіасполучення з Україною.

Водночас посол Євросоюзу в Україні Матті Маасікас залишається в Києві, усупереч чуткам про його від’їзд.

Другорядним співробітникам представництв дозволили працювати дистанційно, але про евакуацію не йдеться – повідомив на брифінгу речник ЄС Петер Стано, передає «Радіо Свобода».

Також не планує переїздити посольство Великої Британії в Україні, повідомляє посол Великої Британії Мелінда Сіммонс.

Але до повідомлення прикріпили поради британського МЗС не їхати до України, а тим британцям, які тут перебувають, залишити Україну найближчими рейсами.

Поки не буде виїздити з України й посольство Польщі – заявив речник польського уряду Пьотр Мюллер, пише Polsat News. За його словами, таке рішення ухвалять лише в разі крайньої потреби. Він також сказав, що громадянам Польщі радили утриматися від поїздок до України, але рішення про виїзд із країни кожен поляк має ухвалити особисто.


США попередили, що напад РФ на Україну може початися з наступного тижня. Серед імовірних дат ЗМІ називають 15 та 16 лютого.

Водночас CNN із посиланням на свої джерела в розвідувальних агенціях США пише, що політичне керівництво Штатів навмисно створює тривожну риторику довкола можливого російського вторгнення. Це частина інформаційної війни: таким способом американські посадовці хочуть, навпаки, запобігти військовій агресії.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі