За індексом демократії у 2021 році Україна посіла 86 місце з 167 в рейтингу The Economist, повідомляє громадська мережа «Опора».

Як порівняти з 2020 роком, держава опустилася на сім позицій. Тоді Україна отримала 5,81 бала, а зараз 5,57 бала з 10.

Також на 86 позиції разом з Україною розмістилася Мексика. На одну позицію вище в рейтингу перебуває Гонконг, а на одну нижче Сенегал.

У першій п’ятірці за індексом демократії опинилися Норвегія, Нова Зеландія, Фінляндія, Швеція й Ісландія, а останні місця посіли Центральноафриканська Республіка, Конго, Північна Корея, М’янма й Афганістан.

Серед країн Східної Європи Україна на 17 місці з 28. На позицію вище опинилася Чорногорія, а на позицію нижче Вірменія.

Автори рейтингу також зазначили, що оцінка України знизилася через посилення напруженості у відносинах із Росією. За їхніми словами, «урядова політика стала менш прозорою», а «військові мали більший вплив на ухвалення політичних рішень». Загалом Україна показала найбільше зниження серед чотирьох східноєвропейських країн у категорії «гібридні режими».


Щорічний індекс The Economist враховує п’ять показників: виборчий процес і плюралізм, роботу уряду, демократичну політичну культуру та громадянські свободи, політичну участь. Кожну країну класифікують як один із чотирьох типів режиму: «повна демократія», «дефектна демократія», «гібридний режим» або «авторитарний режим».

Також Україна за 2021 рік опустилася на 5 позицій у рейтингу антикорупційної організації Transparency International за індексом сприйняття корупції.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі