В Україну прибули 43 711 флаконів від коронавірусу «Ремдесивір», повідомляють у МОЗ. Їх використовуватимуть для стаціонарного лікування людей у групі ризику.

Цей препарат використовують у США, країнах ЄС, Великій Британії, Ізраїлі, Японії, Сингапурі, ОАЕ, Таїланді й інших країнах.

«Ремдесивір» уже показав свою користь у лікуванні важких станів під час COVID-19. Хоч перебіг хвороби за «Омікрону» є не таким складним, як було раніше, цей препарат однаково дуже потрібний», – каже заступник міністра охорони здоровʼя Олександр Комаріда.

Вартість одного флакона – 300 гривень. На всю партію в МОЗ витратили трохи більш ніж 13 мільйонів гривень. Найближчими тижнями цю партію розподілять між обласними медичними закладами.


У 2020 році ВООЗ не рекомендувала використовувати «Ремдесивір» для лікування COVID-19 незалежно від тяжкості захворювання. Оскільки немає доказів того, що препарат поліпшує виживання чи впливає на перебіг лікування пацієнтів.

Наприкінці 2021 року Україна закупила понад 60 тисяч флаконів «Ремдесивіру», а в січні 2022 року в Україну прибула перша партія – 20 тисяч флаконів. Її розвезли в регіональні лікарні.

«Ремдесивір» входить у єдиний державний протокол лікування коронавірусу в Україні. У протоколі рекомендують проводити моніторинг токсичності препарату. А також обов’язкову перевірку взаємодії з іншими лікарськими засобами, оскільки є мало інформації щодо такої взаємодії «Ремдесивіру» з ліками.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка: МОЗ