В Україні затвердили єдиний дизайн інтерʼєру харчоблоків у школах і представили перші візуалізації, ідеться в посібнику Міністерства розвитку громад та територій.

Згідно з посібником, обідню залу рекомендують облаштовувати мінімалістичними меблями, дотримуватися світлих відтінків, а також натуральних матеріалів.

У їдальні обовʼязково мають бути електричні прилади для знищення комах. А вікна, оснащені антимоскітними сітками, відчинятимуться тільки на провітрювання.

Біля входу в обідню залу облаштовуватимуть рукомийники, диспенсери з рідким милом та антисептики.

Рекомендації, указані в посібнику, стосуються звичайних шкільних харчоблоків, а також «опорних кухонь», які можуть здійснювати доставку їжі в інші заклади загальної середньої освіти.


У 2019 році шеф-кухар Євген Клопотенко презентував збірник рецептів для харчування дітей у школах, а також показав план впровадження проєкту в шкільних їдальнях по всій Україні.

Уряд ухвалив нові норми та порядок організації харчування у закладах освіти 24 березня 2021 року.

Відповідно до них, енергетична цінність і калорійність їжі має відповідати загальним віковим потребам учнів, а планування кратності калорій у їжі має залежати від режиму харчування. Також заклади освіти мають правильно розподіляти білки, жири та вуглеводи в харчуванні дітей.

З 1 січня 2022 року українські школи та дитячі садки перейшли на нові норми харчування. Меню розробив український шеф-кухар Євген Клопотенко.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка й фото: Міністерство розвитку громад та територій України