В Україну прибули 60 тисяч курсів препарату «Молнупіравір» для лікування COVID-19, пише міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

«Молнупіравір» – це противірусний препарат прямої дії, який блокує фермент, потрібний вірусу для відтворення генетичного коду. Ліки запобігають розмноженню вірусу та знижують ризик важкого перебігу хвороби.

Виробником препарату є американська фармацевтична компанія Merck Sharp & Dohme. «Молнупіравір» випускають у формі пігулок, він не має особливих вимог зберігання, і його зручно приймати.

Ліки зареєстровані та дозволені до екстреного застосування у США, Японії, Великій Британії та інших країнах. Тобто пігулки призначені для лікування людей із групи ризику. Наприклад, для тих, що мають надмірну вагу, цукровий діабет або вік більше 60 років.

За словами Ляшка, найближчим часом МОЗ розподілить ліки та відправить їх у регіони. До квітня 2022 року в Україну надійде ще 240 тисяч курсів препарату.


У середині грудня 2021 року стало відомо, що Україна закупить 300 тисяч курсів препарату «Молнупіравір» від компанії Merck. На початку листопада МОЗ дозволило випробувати ці пігулки в Україні.

Також наприкінці листопада 2021 року компанія Merck оприлюднила дослідження, згідно з яким ефективність їхніх пігулок становила 30%. Попередні дослідження, проведені ще в жовтні, показували ефективність у 50%.

Велика Британія стала першою країною у світі, яка схвалила «Молнупіравір» для лікування коронавірусу. Використання цих пігулок для дорослого населення схвалили й у США. Водночас наприкінці грудня 2021-го Франція розірвала контракт із компанією Merck, яка виробляє пігулки проти COVID-19 «Молнупіравір», через низьку ефективність.

В Україні пігулки проти COVID-19 від Merck зареєстрували у січні 2022-го.

Також у грудні 2021 року МОЗ підписало з Pfizer договір на купівлю 300 тисяч курсів препарату Paxlovid для лікування коронавірусу.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі