На ВДНГ руйнують 19 павільйон, де проводили благодійну барахолку «Кураж», повідомляє засновниця проєкту Альона Гудкова.

На ВДНГ руйнують 19 павільйон. Фото: Альона Гудкова

На місці павільйону збираються будувати Президентський університет. Як зазначила Гудкова, про ці плани вона знала на початку літа 2021 року.

«Розуміючи, що на рівних із президентом ми не поборемося за павільйон, я для себе одразу вирішила, що не хочу скандалити, доводити та махати кулаками, тож прийняла обставини», – сказала вона.

Керівництво «Експоцентру» пропонувало їй переїхати до іншого павільйону, але вона відмовилася через те, що вже вклала гроші та зусилля у відновлення павійльону №19.

Паралельно вона просила Офіс президента зберегти павільйон як зразок радянського модернізму.

«І хочу сказати, що я мала одну дуже сильну зустріч, на якій у мене зʼявилася реальна надія. Я була впевнена, що таке наше ставлення до ситуації не може бути просто проігноровано, я просто тупо не вірила в це до останнього», – розповіла вона.

Фото: wikimapia

Павільйон №19 «Експоцентру» побудували в 1974 році в стилі радянського модернізму, він був присвячений «товарам народного споживання». 


«Кураж» – це благодійний фестиваль із барахолкою, музичною програмою, майстер-класами, лекціями та перформансами, який проводили щомісяця. Перший «Кураж» відбувся у 2014 році ще під назвою «Кураж базар» на Арт-заводі Платформа.

На ВДНГ фестиваль проводили з 2018 року. Останній захід відбувся там 16–17 жовтня, після чого «Кураж» оголосив про безстрокові канікули через те, що його виселили із 19 павільйону. Гудкова не відкидала можливість поведення маркету в іншому місці та з іншим форматом.

Останній «Кураж» на ВДНГ. Фото:  Оля Закревська

Президентський університет планують побудувати на території ВДНГ протягом 2024–2025 років. У ньому готуватимуть фахівців з технічних та інформаційних спеціальностей. Загалом на території ВДНГ працюватимуть 11 кампусів. Тут облаштують адміністративний корпус, апарт-готель для студентів і педагогів, лікарню, дипломатичну службу, біокластер.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі