«Реконструкцію» книжкового ринку «Петрівка» почнуть в 2022 році, повідомив депутат Київради Владислав Трубіцин виданню «Вечірній Київ».

За його словами, документація щодо проєкту проходить погодження в різних інстанціях, після чого проєкт презентують киянам.

«Можу припустити, що це відбудеться до кінця першого півріччя 2022 року», – сказав він, додавши, що на реалізацію проєкту знадобиться «не один рік».

Як стверджує Трубіцин, ринок перетворять на культурний хаб, де проводитимуть творчі вечори й зустрічі, презентації книжок. Водночас, як запевнив депутат, «Петрівка» збереже свою основну функцію – продаж книг.

Ринок «Петрівка» (праворуч). Фото: Google Maps

Він додав, що «реконструкцію» ринку будуть проводити за кошти девелопера, який планує збудувати ТРЦ на місці господарського ринку та магазину «Букініст» (з протилежного боку вулиці Вербової від «Петрівки»).

Дві ділянки, де планується будівництво ТРЦ. Територія ринку «Петрівка» виділена зеленим

Ідеться про бізнесмена Вагіфа Алієва. Повʼязана з ним компанія «Книжковий ринок» отримала дозволи на будівництво ТРЦ на двох ділянках загальною площею 4,46 гектара. Менша ділянка (0,91 гектара) – це територія книжкового ринку «Петрівка» на проспекті Степана Бандери, 10. Інша ділянка розташована в межах вулиць Вербової, Куренівської, Богатирської, проспекту Степана Бандери та Набережно-Рибальської (це господарський ринок).

Хоча Трубіцин каже про «реконструкцію» ринку, у містобудівних умовах і обмеженнях ідеться про нове будівництво ТРЦ із паркінгом, який має охопити обидві ці ділянки.


У листопаді 2021 року видання «Новое время» повідомило, що компанія Stadsis AB Вагіфа Алієва почала проєктування ТРЦ на місці «Петрівки». Очікується, що площа нового ТРЦ перевищить площу Respublika Park, який є найбільшим торговим центром в Україні. Водночас забудовник обіцяє розмістити в ТРЦ сучасний книжковий ринок. Окрім цього, там планують відкрити будівельний супермаркет під робочою назвою Building Mall, який конкуруватиме з «Епіцентром».

Про плани забудувати ринок було відомо ще раніше. У 2019 році КМДА дала дозвіл на будівництво ТРЦ на місці книжкового ринку «Петрівка». У 2020 році місцеві підприємці виступили против. Міський голова Віталій Кличко зустрічався з представниками книжкового ринку й заявив, що будівництво ТРЦ на місці ринку «наразі не планується». Він говорив, що торговий центр має бути поряд, а не на місці ринку.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: вікіпедія