Дивіться, який вигляд має майже столітній бетонний кесон «Сталінський тунель» після завершення основної черги реконструкції. Відео опублікував киянин Сергій Мухлинін.

Згідно з інформацією, вказаною в паспорті обʼєкта, загальна площа після реконструкції становитиме близько 1600 м². Будівля матиме два поверхи й підвальне приміщення.

Реконструкцію кесона проводить ТОВ «Гранада-82», яка належить власнику ресторанів «Прага» й Montecchi Capuleti, а також нічного клубу Caribbean Club.

Наразі невідомо, що саме буде у відреставрованому приміщенні кесона. У паспорті обʼєкта вказано, що це будівля для «публічних виступів».


Недобудований бетонний кесон розташований на території парку «Наталка», на Оболоні. Його почали будувати ще в 1936 році в умовах секретності. Він мав стати частиною мережі тунелів під Дніпром, але його не добудований через початок Другої світової війни. Остаточно будівництво закинули в 1949 році.

Будівництво кесона; Центральний державний архів громадських об’єднань України; Livejournal, reibert

У 2017 році ГО «Парк «Наталка» запропонувало перетворити бетонний кесон на артпростір. Проєкт реконструкції розробили волонтери. Будівельні роботи навколо кесона почалися ще у 2018 році, хоч офіційно дозвіл на них дали у 2020 році.

У січні 2022 року зʼявилася інформація про те, що на місці кесона може зʼявитися відпочинковий або готельний комплекс. 

The Village Україна вже розповідало, що варто знати про кесон на Оболоні.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка: скриншот із відео