Державний комплекс заводу «Електронмаш» у Києві продали на повторному аукціоні за 430 мільйонів гривень, повідомляє Фонд держмайна. Удвічі дешевше, ніж на першому аукціоні, який визнали недійсним.

В онлайн-аукціоні, який відбувся 27 січня, взяли участь 5 осіб. Стартова ціна лоту становила 65,6 мільйона гривень.

ФДМУ виставляв на аукціоні нерухомість «Електронмашу», до якої входять корпуси заводу, склади, котельні приміщення, їдальня й база відпочинку в Чернігівській області.

Переможець торгів, компанія «Український імідж», тепер має підписати протокол про результати аукціону, укласти договір купівлі-продажу та провести розрахунок. Після цього приватизація «Електронмашу» вважатиметься завершеною.

Після приватизації новий власник має погасити всі заборгованості підприємства, які становлять близько 34 мільйонів гривень, і протягом 6 місяців не звільняти працівників.

У ФДМУ пишуть, що в останні десятиліття завод занепадав і руйнувався, а завдяки приватизації отримає нові інвестиції.


«Електронмаш» створили в 1965 році в Києві, на вулиці Кільцева дорога, 4. У 60–80-ті роки завод був одним із лідерів виробництва електроніки, там виготовляли електронно-обчислювальні машини.

12 листопада 2021 року Фонд держмайна України продав на аукціоні завод за майже мільярд гривень. Стартова ціна лоту становила 66,7 мільйона гривень, але під час торгів зросла до 970 мільйонів.

Переможцем торгів стала компанія ТОВ «Лортен груп», яка перемогла з відривом в одну копійку. За даними YouControl, компанію заснували у 2018 році, а її статутний капітал становить усього 100 гривень.

16 грудня 2021 року аукціон визнали недійсним, оскільки його переможець (ТОВ «Лортен груп») не підписав договір купівлі-продажу обʼєкта у встановлений час.

Потім «Електронмаш» повторно виставили на торги. Стартова ціна становила 65 мільйонів гривень.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

ОБКЛАДИНКА Й ФОТО: Prozorro