Хто й у яких регіонах України найчастіше скаржився на домашнє насильство, розповіли в Національній соціальній сервісній службі України у відповідь на запит hromadske.

У 2021 році надійшло більше 284 тисячі звернень щодо домашнього насильства, з них понад 5 тисяч від дітей.

Найбільшу кількість звернень зафіксували в Києві (36 114), на другому місті Дніпропетровська область (24 174), а на третьому Львівська (21 198). Також у пятірці за кількістю звернень щодо насильства опинилися Запорізька (16 588) і Волинська області (15 843).

У службі кажуть, що найчастіше на домашнє насильство скаржаться жінки (більше 233 тисяч). Також до соціальних служб звернулися більше 45 тисяч чоловіків.

Станом на 1 січня 2022 року в Україні є 46 притулків для людей, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі (рік тому їх було лише 33). Крім того, таких притулків і досі немає у Житомирській, Кіровоградській, Сумській і Чернігівській областях.

Також петиція про ратифікацію Стамбульської конвенції щодо протидії домашньому насильству набрала 25 тисяч підписів. Це означає, що її розгляне президент уже вдруге. Перша петиція зібрала необхідну кількість підписів навесні 2020 року. Міністерство закордонних справ України та Міністерство соціальної політики мали підготувати відповідний законопроєкт, але з того часу уже минуло півтора року.

Стамбульська конвенція передбачає систему покарань для тих, хто завдає домашнього насильства, і реальну допомогу постраждалим, кажуть у «Марші жінок». Там додають, що кожна третя жінка в Україні стикалася з домашнім насильством.


В Україні про домашнє насильство у 2021 році заявляли вдвічі частіше, ніж у 2020-му, повідомляють в МВС.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі