Фармацевтичні компанії Pfizer і BioNTech почали клінічні випробування нової вакцини проти COVID-19, яка має захищати від «Омікрону», повідомляє Pfizer.

Дослідження, яке має оцінити безпеку й дієвість вакцини, планують провести на здорових людях віком від 18 до 55 років.

«Хоч дослідження та світовий досвід показують, що бустери продовжують забезпечувати високий рівень захисту від важких перенесення хвороби й госпіталізації через «Омікрон», ми визнаємо необхідність бути готовими до того, що цей захист згодом ослабне», – каже керівниця відділу досліджень і розроблень вакцин Pfizer Катрін Янсен.

У Pfizer кажуть, що в дослідженні візьмуть участь 1420 людей, яких розділять на три групи:

  • щеплені двома дозами вакцини Pfizer отримають ще одну або дві дози вакцини від «Омікрону»;
  • щеплені трьома дозами Pfizer отримають одну дозу звичайної вакцини Pfizer або одне щеплення від «Омікрону»;
  • раніше невакциновані люди, яких щеплять трьома дозами проти «Омікрону».

За словами генерального директора та співзасновника BioNTech Угура Шахіна, оновлені дані доводять, що імунітет від «Омікрону» слабшає швидше, ніж від інших варіантів коронавірусу.


Після щеплення вакциною Pfizer може вироблятися у 20–40 разів менше антитіл проти «Омікрону», як порівняти з початковим штамом коронавірусу.

За даними дослідження, найкращий захист від нового штаму мали ті, хто пройшов повний курс щеплень і водночас переніс СOVID-19. Це може свідчити про те, що бустерні дози наявних вакцин можуть більш ефективні проти «Омікрону».

Також ми поспілкувалися з лікаркою-імунологом про те, як зробити бустерне щеплення проти COVID-19 і не нашкодити собі. 

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі