Щоб поліпшти стан кібербезпеки та запобігти хакерським зловживанням, в Україні узаконять процедуру Bug Bounty на державному рівні, повідомили в Держспецзв’язку.

Bug Bounty – це програма, у межах якої люди можуть отримати винагороду за находження помилок на сайтах чи в програмному забезпеченні. Її узаконення дасть можливість залучити зовнішніх фахівців до пошуку помилок і вразливостей у державних програмних продуктах, урядових сайтах та інших ресурсах.

Також в органах державної влади та на об’єктах критичної інформаційної інфраструктури створять посади офіцерів із кіберзахисту. Їм підпорядковуватимуться служби захисту інформації.

У Держспецзв’язку кажуть, що для кіберофіцерів встановлять заробітну плату на рівні «не нижче ринкової».

Ще планують надати повноваження компаніям-підрядникам, які працюють з державними органами, висувати свої вимоги з кібербезпеки.


У ніч з 13 на 14 січня 2022 року на Україну відбулася глобальна хакерська атака. Тоді перестали працювати приблизно 70 сайтів центральних і регіональних органів влади, зокрема портал «Дія».

Атаку назвали наймасштабнішою за останні чотири роки. Водночас у Мінцифри запевнили, що витоку персональних даних українців не було.

У Центрі стратегічних комунікацій при Міністерстві культури заявили про російських слід кібератак на державні ресурси.

Заступник секретаря Ради нацбезпеки та оборони Сергій Демедюк у коментарі Reuters заявив, що за кібератакою може стояти група хакерів UNC1151, пов’язана з білоруською розвідкою.

Згодом у мережі зʼявилася інформація про те, що невідомі хакери зламали сайт «Дії» та виклали на RaidForums персональні дані 2 мільйонів українців. У Мінцифри кажуть, що це фейк і «продовження гібридної війни».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі