У Німеччині почали більш активно використовувати дерев’яні гранули для опалення будинків через здорожчання газу та нафти, пише DW, посилаючись на німецьку Асоціацію лісовласників.

Дерев’яні гранули, або пелети, виробляють з дрібних або деформованих дерев, які навмисно проріджують, аби потім росли дерева кращої якості.

Це не шкодить екології, адже дерева, які гниють у лісі, та деревина, яку спалюють для виробництва тепла, виробляють однакову кількість вуглекислого газу. Технологія виготовлення цих гранул дорожча за мазутні чи газові нагрівачі, але уряд Німеччини виділяє на це субсидії. Цю технологію уже використовували раніше, але саме зараз фіксують рекордне зростання домогосподарств, які переходять на опалення деревиною.

Такі системи опалення на деревяних гранулах уже встановили у 70 тисячах німецьких будинків (усього у країні нараховують 38 мільйонів домогосподарств).

«Якби у нас була політична воля, Німеччина могла б забезпечити сто відсотків свого опалення деревиною», – каже Пітер Лейбольд, гендиректор заводу з виробництва дерев’яних гранул. Він вважає такий спосіб опалення більш безпечним, і додає, що виготовляти пелети можна не лише із деревини, але й із соломи.


Німеччина є лідером серед країн Європи за площею лісів (вони займають приблизно третину території). Але за словами президента німецької Асоціації лісовласників, невелика загроза виснаження лісових ресурсів усе-таки існує. Водночас німецькі закони про лісове господарство є одними із найсуворіших у світі.

У січні 2022 року вартість дерев’яних гранул зросла більш ніж у півтора рази порівняно з 2021 роком. Вони коштують у середньому 367 євро за тонну. Таке здорожчання пов’язане із нестачею сировини. Найбільше пелети купують у Німеччині, Великій Британії, Італії та Франції, пише «Хмарочос».

Ми також розповідали, чому мешканці будинку на київському Сирці опалюють будинок дровами.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі