У Києві за 2022 рік планують відкрити п’ять нових торгових центрів, повідомляє Асоціація ритейлерів України.

Загалом у 2022 році в Україні хочуть відкрити 17 ТРЦ, із них три ТРЦ в Одесі та Одеській області, ще три у Хмельницькому та Хмельницькій області, а також по одному у Харкові, Івано-Франківську, Тернополі, Ужгороді та Житомирі.

Які ТРЦ збираються відкрити у Києві:

  • ТРЦ Ocean Mall на вулиці Антоновича біля станції метро «Либідська». Очікувана площа – 300 тисяч квадратних метрів. Спочатку цей торгово-розважальний центр хотіли побудувати до кінця 2018 року, потім дату переносили ще тричі, а зараз обіцяють закінчити у другому кварталі 2022 року. Там має бути приблизно 800 магазинів.
  • ТРЦ Lake Plaza на вулиці Маршала Малиновського, 12 у Оболонському районі. Очікувана площа – 34 тисячі квадратних метрів. Це реконструкція ТРЦ «Метрополіс», що розпочалася у липні 2021 року. У ТРЦ хочуть зробити відеоекран площею понад 300 квадратних метрів, оновити фасад і дизайн внутрішніх приміщень. Також там відкриють бізнес-центр на трьох поверхах.
  • ТРЦ April на проспекті Леся Курбаса, 20 у Святошинському районі. У 2022 році обіцяють закінчити другу чергу будівництва, першу закінчили ще у 2014 році. Площа другої черги має бути 105 тисяч квадратних метрів. Там планують зробити шестизальний кінотеатр, дитячий розважальний центр та офісний простір.
  • ТРЦ New Way на вулиці Драйзера, 21 у Деснянському районі. Його зводять на місці колишнього універмагу «Троєщина» на перехресті вулиць Драйзера та Бальзака. Спочатку ТРЦ планували відкрити у 2019 році, але четвертий рік поспіль дата переноситься. Там хочуть зробити кінотеатр на 6 залів, супермаркет і розважальну зону.
  • Торгово-офісний центр Olympic Park на проспекті Бажана, 17 у Дарницькому районі. Його будують у складі однойменного житлового комплексу. Там хочуть облаштувати підземний і наземний паркінг, фітнес-центр і салони краси, офісні приміщення.

Також у першому кварталі 2023 року планують відкрити ТРЦ White Lines на вулиці Васильківській, 1 у Голосіївському районі. Це має бути чотирирівневий ТРЦ. Він входить до складу однойменного комплексу на базі колишніх корпусів «Довженко-Центру».


ТРЦ Ocean Mall планували відкрити 1 вересня 2021 року, а перед цим – 1 вересня 2019 року.

Проти зведення цього ТРЦ виступали активісти руху Save Kyiv Modernism. На їхню думку, будівництво загрожувало будівлі Українського інституту науково-технічної експертизи та інформації, так званій «Літаючій тарілці».

Девелопер Вагіф Алієв запевняв, що під час будівельних робіт «Тарілку» реконструюють. Утім автор проєкту будівлі, архітектор Флоріан Юр’єв казав, що з ним не узгоджували реконструкцію й презентував свій проєкт відновлення. Представники ТРЦ Ocean Mall пообіцяли не перетворювати «Літальну тарілку» на вхідну групу до ТРЦ та погодилися на часткову реалізацію авторського проєкту.

Восени 2020 року «Літаючу тарілку» внесли до реєстру пам’яток архітектури та монументального мистецтва. Це означає, що будівлю не можна видозмінювати, а тільки реставрувати.

Улітку 2021 року забудовник Ocean Mall зніс рожеву будівлю на Либідській площі, яка межувала з «Тарілкою». За даними автора проєкту реставрації «Тарілки», девелопер планував зробити на тому місці вхід до свого торгового-розважального комплексу. The Village Україна звернулася до архітектора Андрія Пашенька, який займався проєктом Ocean Mall, з питанням, що буде на місці рожевої будівлі, однак він заявив, що не працює над цим об’єктом.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: Асоціація ритейлерів України