Україна за підтримки UNICEF і Світового банку отримала два мільйони експрес-тестів на COVID-19, повідомляють у МОЗ. На їх придбання витратили близько 7 мільйонів доларів.

Це швидкі тести, які виробила корейська компанія SD Biosensor Inc. Тестові системи спочатку передадуть до ДП «Укрвакцина», а потім розподілять у заклади охорони здоровʼя по всіх областях України.

За словами міністра охорони здоровʼя Віктора Ляшка, Україна тепер повністю забезпечена тестами на кілька місяців безперервної роботи.

«[...] Розширення доступу до безкоштовних тестів, своєчасне виявлення контактних осіб та ізоляція допоможуть перервати ланцюг передачі інфекції. Разом із вакцинацією це допомагає громадам повернутися до нормального життя», – каже голова UNICEF в Україні Мурат Шахін.


В Україні деяким пацієнтам робитимуть по два ПЛР-тести, щоб виявляти новий штам коронавірусу «Омікрон». Люди, у яких підозрюють COVID-19, спочатку здаватимуть звичайний ПЛР-тест, а потім тест на визначення штаму «Дельта». Якщо в людини коронавірус, але тестування на «Дельту» виявилося негативним, тест відправлять на додаткове обстеження. 

Експрес-тести на COVID-19, зроблені в домашніх умовах, не дають підстави відвідувати публічні місця й користуватися громадським транспортом. У МОЗ пояснюють, що результати домашніх експрес-тестів не є на 100% точними, а процедура може бути проведена з порушеннями.

Наразі в Україні безоплатні ПЛР-тести призначають людям із підозрою на COVID-19 і контактним особам, а також пацієнтам з ознаками ГРВІ та пневмонії.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі