Міністерство охорони здоровʼя України виокремило головні симптоми нового штаму «Омікрон», які найчастіше трапляються у хворих на цей варіант COVID-19.

За даними МОЗ, у 73% хворих на «Омікрон» спостерігається нежить, у 67,5% – головний біль, а у 63,5% – утома. Також у 60% випадків в інфікованих людей зʼявляється біль у горлі та чхання.

Водночас попередні дослідження не виявили суттєвих відмінностей симптоматики, як порівняти зі штамом «Дельта». У хворих на «Омікрон» також спостерігається кашель (43,5%), хриплий голос (35,7%), озноб (30%), лихоманка (29,4%), а також втрата або спотворення нюху й смаку (23,7%).

У МОЗ наголошують, що попри те, що симптоми «Омікрону» здаються схожими на застуду, новий штам може спричиняти тривалі наслідки для здоров’я, госпіталізацію та летальні випадки.


Раніше в МОЗ розповідали, чим перебіг захворювання на «Омікрон» відрізняється від «Дельти».

У людей, які вже перенесли COVID-19, збільшується ризик зараження новим штамом «Омікрон», кажуть у ВООЗ. Також новий штам знижує ефективність вакцин, але викликає слабші симптоми.

Згідно з попереднім дослідженням учених з ПАР, смертність від нового штаму «Омікрон» на 75% нижча, ніж від інших варіантів коронавірусу.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі