У Департаменті охорони культурної спадщини КМДА заявляють, що двоповерховий будинок, який входить до комплексу Садиби Солтанова на Подолі, планують реставрувати.

За даними деппртаменту, у будівлі на вулиці Хорива, 18 наразі проводять протиаварійні роботи, після чого почнуть реставрацію.

Біля будинку на Хорива встановлюють паркан. Фото: Святослав Торопов

Консультативна рада з питань охорони культурної спадщини у липні 2021 року схвалила архітектурну концепцію реставрації цієї будівлі, у листопаді погодили проєкт протиаварійних робіт, а у грудні видали дозвіл на протиаварійні роботи.

Реставрацію мають завершити за 1,5 роки, тобто в в 2023 році.

Роботи проводять за рахунок інвесторів, яких у КМДА назвали «соціально відповідальними». За даними Подільської РДА, власником будівлі є ТОВ «Езон», роботи веде асоціація «Реконструкція фундаментів і санація стін». Сам будинок є щойно виявленим об’єктом культурної спадщини (статус, що передує надання будівлі статусу памʼятки місцевого значення).

Візуалізація проєкту реставрації будівлі на Хорива

Згідно з візуалізацією проєкту реставрації, яку виклала КМДА, з буділі знімуть шар фарби й зроблять цегляні фасади. При цьому зверху добудують два мансардні поверхи. На даху буде тераса. 


Садиба Солтанова складається з комплексу будівель (Хорива, 18, 18А, 18Б), які розташовані на розі Хорива та Межигірської. Комплекс звели за проєктом київського архітектора Мартіна Клуга в стилі неоренесанс. Перший будинок на ділянці з’явився ще в 1860 році. Повністю садибу добудували в 1900-х роках. Її власником був купець І гільдії Солтанов. Будинок має замкнутий внутрішній двір, характерний для старої забудови Подолу.

У січні 2022 року місцеві жителі звернули увагу, що біля двоповерхового будинку на вулиці Хорива, 18, який є частиною комплексу, встановлюють паркан, на місці помітили будівельників. Активіст «Мапи Реновації» Дмитро Перов висловив побоювання, що будинок готують до демонтажу.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі