Американські експерти попереджають про можливість нових кібератак на Україну, які будуть спрямовані на критичну інфраструктуру, пише Reuters.

В американській компанії з кібербезпеки Mandiant вважають, що після хакерської атаки на державні ресурси, яка сталася в ніч на 14 січня, Україні треба підготуватися до серйозніших кібератак, які вплинуть на життя простих українців.

Так, через кібератаку на електромережу українці можуть залишитися без світла та тепла. Атака на Держказначейство може призупинити роботу системи, тоді державні працівники та пенсіонери не зможуть вчасно отримати свою зарплату чи виплати.

Видання припустило, що за хакерськими атаками проти України може стояти Російська Федерація, яка стягнула війська до кордонів.

Якщо РФ почне нове вторгнення в Україну, це може супроводжуватися кібератаками, прогнозує колишній керівник відділу кібербезпеки CrowdStrike Дмитро Альперович. Але, на його думку, кіберудар не буде основним у війні. «Основне шоу буде на землі», – сказав він.

У Reuters нагадали, що до недавнього часу хакерські атаки на лікарні, комунальні підприємства та фінансову систему були рідкістю. Але протягом останніх двох років кіберзлочинці, багато з яких живуть у Росії, відключали обладнання, необхідне для догляду за пацієнтами лікарнях. У деяких випадках це призвело до смерті пацієнтів.


У ніч з 13 на 14 січня сталася кібератака на українські державні ресурси. На деяких сайтах зʼявилося повідомлення українською, російською та польською мовами про те, що дані українців були завантажені в загальну мережу. «Бійтеся і чекайте гіршого», – ішлося в повідомленні.

За даними СБУ, хакери атакували понад 70 державних сайтів, 10 із них «зазнали несанкціонованого втручання». У спецслужбі стверджують, що контент сайтів при цьому не змінювали, витоку персональних даних не було. Портал «Дія» відключали на кілька годин, щоб не допустити поширення атаки. В СБУ заявили про «ознаки причетності до інциденту хакерських груп, пов’язаних зі спецслужбами РФ».

Через хакерську атаку стався збій у роботі сервісів Моторного транспортного страхового бюро й зупинили продаж електронних полісів автоцивільної відповідальності.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі