Суд арештував 100% статутного капіталу заводу «Більшовик» через розслідування щодо можливого зловживання працівників Фонду держмайна під час його приватизації, повідомляє ДБР.

Заводу «Більшовик» з висоти; КМДА

Розслідування за частиною 2 статті 364 Кримінального кодексу (зловживання владою або службовим становищем) веде Державне бюро розслідувань. Слідчі вважають, що завод продали за заниженою вартістю, що завдало збитків державі.

«Експертизою встановлено, що звіт про оцінку майна, який використано для визначення вартості акцій заводу, не відповідає вимогам законодавства. Це могло негативно вплинути на достовірність такої оцінки», – пояснюють у ДБР.

Акції арештували, щоб зберегти речовий доказ у справі, сказали в бюро.


Завод «Більшовик» (офіційно АТ «Перший київський машинобудівний завод») 27 жовтня продали на аукціоні за 1,429 мільярда гривень компанії «Дженерал Комерс», пов’язаної з групою UFuture Василя Хмельницького. Гроші вже надійшли до держбюджету.

Антимонопольний комітет тимчасово призупиняв приватизацію, оскільки перевіряв дотримання конкуренції: компанія «ДК Інвест» Степана Черновецького, яка також брала участь в аукціоні, не зробила жодної ставки. Утім, наприкінці грудня 2021 року АМКУ дозволив переможцям акціону придбати «Більшовик».

Завод «Більшовик» розташований біля станції метро «Шулявська» в Києві, він займає цілий квартал, але більшість із його цехів пустують.

Його заснували в 1882 році як Київський ливарний і механічний завод, у 1919 році він отримав назву «Перший державний київський машзавод», а з 1922 року – «Більшовик». Його приватизацію кілька разів переносили.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі