У Києві почали зносити гуртожиток НАН, розташований за адресою вулиця Метрологічна, 1, повідомляють у Національній академії наук України.

Як пише LB.ua, невідомі вибивали вікна й силою випихали людей з помешкання. Як повідомили виданню очевидці, мешканці будинку не знали, що його зноситимуть саме в цей день. За їхніми словами, «паркан виріс за годину».

Фото: Михайло Погребинський

Видання також пише, що в гуртожитку наразі прописано 15 сімей. Деякі з них виїхали, однак планували повернутися, щоб забрати речі.

Водночас у НАН кажуть, що мешканцям гуртожитку тричі надсилали повідомлення про переселення, а також запропонували переселення в інші помешкання. За їхніми словами, після цього більшість мешканців переїхала.

Фото: Світлана Рудь

«Група осіб, які незаконно захопили та залишались у будівлі гуртожитку, не є співробітниками НАН України та не перебувають із НАН у жодних юридичних правовідносинах», – зазначають у НАН України.

За їхніми словами, їм теж пропонували переселитися, однак мешканці «наполягали на отриманні квартир у новобудовах».


У 2016 році КП «Київжитлоексплуатація» визнало гуртожиток на вулиці Метрологічній аварійним. Окрім того, проведення реконструкції визнали недоцільним, враховуючи «сукупність пошкоджень огороджувальних конструкцій, значну втрату теплотехнічних характеристик зовнішніх стін, невідповідність об’ємно-планувальних рішень і санітарно-гігієнічних вимог».

У 2019 році частину земель довкола гуртожитку передали під забудову ТОВ «Інтербуд-ТМ», яке входить у групу «КСМ-груп».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка: Михайло Погребинський