В Україні починається нова хвиля захворювань на коронавірус, повідомляють у НАН України. Про це свідчить кількість позитивних тестів на COVID-19, яка зросла на 40% проти грудня 2021 року.

Середня кількість нових випадків COVID-19 в Україні становила до 4540 осіб на день, а летальність – 158 смертей на день за останній тиждень. Це на 3,2–3,3% більше, ніж на початку грудня 2021 року.

У НАН це пояснюють зміною у віковій структурі пацієнтів, а також зазначають, що це не повʼязано з патогенними властивостями вірусу. Також після Різдва, 7 січня, зросла частка повнолітньої молоді (до 35 років), яка стала частіше потрапляти до лікарень.

У НАН кажуть, що загалом Україна слідує тенденціям країн Східної Європи (Чехія, Румунія, Болгарія) з невеликою затримкою в часі. Водночас науковці зазначають, що через святковий період важко оцінити й спрогнозувати реальну швидкість поширення вірусу.

«Згідно з даними про заразність штаму «Омікрон» та епідемічних тенденцій інших країн світу, можна очікувати стрімкішого, ніж будь-коли раніше, зростання епідемічних показників. Відкриття шкіл після канікул і сезонність також можуть суттєво вплинути на динаміку епідемії», – кажуть у НАН.


За прогнозом МОЗ нова хвиля коронавірусу в Україні може початися наприкінці січня. Пік спалаху може припасти на лютий, а потім хвиля захворюваності на COVID-19 поступово спадатиме до квітня.

Наприкінці вересня 2021 року керівник МОЗ Віктор Ляшко казав, що карантин в Україні може завершитися навесні 2022 року, якщо населення вакцинується від COVID-19 до Нового року.

Водночас у ВООЗ вважають, що пандемія коронавірусу може закінчитися у 2022 році попри поширення штаму «Омікрон».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі