Український художник Іван Марчук опублікував візуалізації концепції музею його творчості, який планують створити в Києві.

Фотографії він супроводив коментарем: «Мріяти можна…»

Концепцію створила Майстерня музейних проєктів Олександра Антонця (Суми).

Культурно-музейний центр сучасного мистецтва Івана Марчука планують розмістити в будівлі за адресою вулиця Винниченка, 10. Це недалеко від Павлівського садка. Цю будівлю звели в 1950-х роках для райкому КПУ за типовим проєктом (таких будівель у Києві було кілька). З 1992 до 2012 році приміщення займало посольство США.

Будівля колишнього райкому на вулиці Винниченка, у якій планують створити музей; wikimapia

Указ про створення музею підписав президент України Володими Зеленський 11 червня 2021 року. Він передбачав, що Кабмін разом із творчою групою представлять концепцію та план створення музейно-культурного центру. У приміщенні планують провести реконструкцію до 2022 року. Судячи з візуалізацій, будівлю хочуть розширити й надбудувати поверх.


Іван Марчук – український художник, який у радянські часи зазнавав утисків з боку КДБ і довгий час не міг офіційно виставляти свої роботи. З 1989 до 2001 року жив за кордоном.

У 2007 році Іван Марчук увійшов до рейтингу «100 геніїв сучасності» британської газети The Daily Telegraph.

Він створив близько 5 тисяч творів. Зокрема, його картину «Золота ніч» продали на аукціоні за 96,8 тисячі доларів, а «Човни цвітом поросли» – за 56 тисяч доларів.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: Іван Марчук