Лікарі в США вперше пересадили генетично модифіковане серце свині пацієнту-людині, повідомляє Guardian.

Лікарі медичного центру університету Меріленду заявили, що за три дні після операції пацієнт почувається добре, хоча ще зарано говорити, чи була вона успішною.

Пацієнт – 57-річний різноробочий Девід Беннетт. Він знав, що операція є експериментальною й немає гарантії, що вона спрацює. Але він помирав від хвороби серця й не мав надії на пересадку органа людини, тож погодився на цей експеримент.

Наступні кілька тижнів будуть вирішальними, оскільки пацієнт відновлюється після операції, а лікарі уважно стежать за тим, як працює його серце.

За словами лікарів, ця трансплантація вже показала, що серце генетично модифікованої тварини може функціонувати в організмі людини без негайного відторгнення.

У США вчені працюють над проблемою ксенотрансплантації (трансплантації органів тварин людям), оскільки в країні не вистачає людських органів для пересадки.

Попередні спроби ксенотрансплантації були невдалими, в основному через те, що організм пацієнтів швидко відторгав орган тварини (хоча в 1984 році дитина прожила 21 день із серцем бабуїна).

Хірурги пояснили, що пересадка серця Беннетту відрізнялася від попередніх тим, що вони використали серце свині, яке генетично модифікували: із клітин видалилии цукор, який відповідає за надшвидке відторгнення органа.

Якщо цей експеримент спрацює, то лікарі будуть мати нескінченний запас органів для пацієнтів, які помирають. Але медики попереджають, що проведена операція – лише перший крок до вивчення того, чи може ксенотрансплантація спрацювати.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі