Верховна Рада може відтермінувати штрафи для ФОПів, які не використовують касові апарати із 1 січня 2022 року, повідомив голова парламентського комітету з фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев у ефірі телеканалу «Еспресо TV».

Скасувати або зменшити штрафи хочуть для тих підприємців, хто зареєструє касовий апарат до 1 лютого 2022 року. Згідно із законом про касові апарати, штраф за першу не проведену через касовий апарат операцію має становити 100% від суми чека, а за другу і наступні – на 150% від суми чека (слайд 16).

За словами Данила Гетманцева, він уже запропонував відповідну поправку і сподівається, що у Верховній Раді за неї швидко проголосують.


Вимога про касові апарати для ФОПів почала діяти з 1 січня 2022 року. З цього часу касові апарати, або реєстратори розрахункових операцій, повинні мати всі ФОПи 2-4 груп на єдиному податку незалежно від обороту і сфери діяльності, а саме малий бізнес у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. Ми розповідали, як зареєструвати касовий апарат та як його застосовувати.

Вимогу про обов'язкове застосування касових апаратів відкладали кілька разів. Востаннє перенесли з 1 квітня 2021 року на 1 січня 2022-го.

Закон про касові апарати ухвалили «з метою детінізації розрахунків», тобто для того, щоб вивести з тіні розрахунки за товари та послуги. Нововведення спричинило масові протести підприємців.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі