Тенісисту Новаку Джоковичу відмовили у в'їзді до Австралії. Перша ракетка світу і 20-разовий чемпіон турнірів «Великого шлему» не зможе потрапити до країни через скандал, пов’язаний з його відмовою від вакцинації, пише The Daily Beast.

Тенісист прибув до Мельбурна в ніч на 5 січня за місцевим часом. Він отримав медичне звільнення від вакцинації проти COVID-19 для участі у Відкритому чемпіонаті Австралії від організаторів, про що написав на своїй сторінці в Instagram.

Проте Джокович прилетів до Австралії з неправильним типом візи, який не допускає того факту, що тенісист має медичне звільнення.

Федеральний уряд попросив уряд штату Вікторія допомоги Джоковичу змінити візу, але у штаті відмовили.

Приліт Джоковича викликав суспільний резонанс: рішення щодо звільнення тенісиста від вакцинації обурило австралійців. Дев’яносто відсотків дорослого населення Австралії щеплені, при цьому для деяких досі зберігаються обмеження на подорожі за кордон або між штатами всередині країни.


За правилами, всі учасники Відкритого чемпіонату повинні пройти повний курс вакцинації. Джокович неодноразово заявляв про те, що не має наміру вакцинуватися, тому його участь у змаганнях тривалий час була під сумнівом.

Але організатори чемпіонату, асоціація Tennis Australia, дали можливість спортсменам отримати медичні звільнення. В асоціації стверджують, що рішення про допуск Джоковича до чемпіонату без вакцинації приймали незалежні комісії медичних експертів. При цьому Tennis Australia відмовилися повідомити, з якої саме причини Джокович отримав звільнення, тоді як багатьом іншим гравцям його не дали.

Наразі не зрозуміло, чи потрапить Джокович на чемпіонат. За словами австралійського перм’єр-міністра Скотта Моррісона, хоча Tennis Australia надав тенісисту звільнення, остаточне рішення про в’їзд до країни прийматиме уряд.

«Якщо він не вакцинований, він повинен надати прийнятні докази того, що він не може бути вакцинований за медичними причинами», – передає The Daily Beast слова Моррісона.

Чемпіонат повинен розпочатися 17 січня 2022 року.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: Instagram/Novak Djokovic