Німеччина відключить ще три з шести атомних електростанцій, що працюють у країні, пише Reuters. До кінця 2022 року Німеччина планує відмовитися від атомної енергетики й перейти на відновлювальні джерела енергії.

Напередодні Нового року від живлення відімкнуть електростанції в Брокдорфі, Гронде, а також енергоблок С в Гундреммінгені. А останні три атомні станції: «Ізар 2», «Емсланд» і «Некарвестгайм-2» – відімкнуть наприкінці 2022 року.

Попри це, очікується, що всі шість електростанцій демонтують лише до 2040 року.

Як пише видання, уряд Німеччини вирішив пришвидшити перехід на відновлювальну енергетику через катастрофи на Фокусімі у 2011 році та Чорнобилі (1986 рік). Однак у країні продовжать працювати два заводи з виробництва ядерного палива на експорт.

Reuters пише, посилаючись на дані Німецької асоціації з питань енергетики й води (BDEW), що шість атомних станцій продукували 12% електрики для країни, а джерела відновлювальної енергетики – 41%.

Очікується, що до 2030 року відсоток відновлювальної енергетики має вирости до 80% завдяки розвитку вітрової та сонячної енергії.


22 листопада 2021 року Португалія закрила свою останню вугільну електростанцію Pego, що розташована в центральній частині країни.

Португалія планувала закрити всі вугільні електростанції до 2030 року, однак план випередили на 9 років. Станом на 2021 від 60% до 70% електроенергії португальці отримують з відновлюваних джерел.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі