Таблетки проти коронавірусу Paxlovid, які виробляє Pfizer, мають прибути в Україну в першому кварталі 2022 року, повідомив головний державний санлікар Ігор Кузін в інтервʼю «Суспільному».

За словами Кузіна, це попередній термін, який може змінюватися «через різні обставини». Він уточнює, що наразі невідомо, як саме в МОЗ використовуватимуть Paxlovid, адже спочатку потрібно змінити національні протоколи.

«Коли вони [протоколи] будуть відкориговані в залежності від інструкції, тоді й будуть розʼяснення показань щодо їх застосування: при яких стадіях, на яких етапах і хто саме має це робити», – каже Кузін.

Раніше міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко казав, що таблетки від коронавірусу компанії Merck, які діють за схожими принципом що й Paxlovid, застосовуватимуть для лікування COVID-19 у перші дні захворювання, щоб запобігти важкому перебігу хвороби.


Американська фармкомпанія Pfizer створила й почала випробовувати на людях противірусні таблетки, які потрібно вживати за перших ознак COVID-19. Також компанія заявляла, що ефективність їхніх пігулок проти COVID–19 становить близько 89%.

У Міністерстві охорони здоровʼя дозволили випробувати в Україні таблетки проти коронавірусної інфекції виробництва компаній Pfizer і Merck. Дослідження препаратів «Ритонавір» і «Молнупіравір» проводитимуть над дорослими особами, які проживають із хворими на COVID-19.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі